piątek, 3 marca 2017

Kakaowy keks

Keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Jest lubiany przez wszystkich. Najlepszy, wilgotny, który przyciąga swoim intensywnym aromatem. Prosty i najeżony bakaliami.



Kakaowy Keks:
kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki soku z cytryny 300g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy) 2 łyżki mąki (do obtoczenia bakalii) Dekoracja: lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy (lub cytryny) Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj do masy żółtkowej. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z ciastem. Bakalie wymieszaj z mąką, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto wykładam do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w 180ºC. Dekoruję lukrem sporządzonym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy. Czas przygotowania: 80 minut Ilość porcji: 12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz