Keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Jest lubiany przez
wszystkich. Najlepszy, wilgotny, który przyciąga swoim intensywnym aromatem. Prosty i najeżony bakaliami.
Kakaowy Keks:
kostka masła
5 jajek
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki soku z cytryny
300g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
2 łyżki mąki (do obtoczenia bakalii)
Dekoracja:
lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy (lub cytryny)
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj do masy żółtkowej. Białka
ubij ze szczyptą soli, połącz z ciastem.
Bakalie wymieszaj z mąką, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto wykładam do
keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz około 50
minut w 180ºC. Dekoruję lukrem sporządzonym z cukru pudru wymieszanego z
sokiem z pomarańczy.
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 12
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz