piątek, 3 marca 2017

Kremówka

Kremówka jest naprawdę pyszna! Warto wypróbować to ciasto i zaserwować gościom do niedzielnej kawki. Jest to moja wersja! Niebo w gębie! :D



Kremówka: Ciasto: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego XXL lub 2 małe Krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 250 g śmietany 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 220°C na ok 12-15 minut. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche listki. Po upieczeniu należy je ponakłuwać widelcem i lekko spłaszczyć. Studzimy. Krem: Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 5 łyżek cukru. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. Na koniec dodaj 4 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj. Masę budyniową wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego . Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem. Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2 godziny. Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 12 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz