Kremówka jest naprawdę pyszna! Warto wypróbować to ciasto i zaserwować
gościom do niedzielnej kawki. Jest to moja wersja! Niebo w gębie! :D
Kremówka:
Ciasto:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego XXL lub 2 małe
Krem:
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g śmietany 30%
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 220°C na
ok 12-15 minut. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć
swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche listki. Po
upieczeniu należy je ponakłuwać widelcem i lekko spłaszczyć. Studzimy.
Krem:
Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z
dodatkiem 5 łyżek cukru.
Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną.
Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. Na koniec dodaj 4
łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
Masę budyniową wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą
część ciasta francuskiego . Krem przykryj drugą częścią ciasta i
posyp cukrem pudrem. Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2
godziny.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz