wtorek, 14 marca 2017

Runo leśne

Ciasto jest fenomenalne. Kusi swoim niezwykle niespotykanym składnikiem
jakim jest szpinak. Cała rodzina się w nim zakochała.




Runo leśne:
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
1/2 l śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
1 granat

Przygotowanie: 

Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody, odstawić na bok. 
Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół.
Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych
jaj. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. 
Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do tortownicy
(25 cm) wysmarowanej masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec
przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C .
Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać
rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu, owoc wystarczy
przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz