Ciasto jest fenomenalne. Kusi swoim niezwykle niespotykanym składnikiem jakim jest szpinak. Cała rodzina się w nim zakochała.
Runo leśne:
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii 1/2 l śmietany 30% 1 łyżka cukru waniliowego 1 granat Przygotowanie: Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody, odstawić na bok. Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do tortownicy (25 cm) wysmarowanej masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C . Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu, owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz