Wersja dla zapracowanych. Ciasto idealne na wizytę niespodziewanych gości.
Ciasto A la Tiramisu: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml zimnego mleka 1 opakowanie kremu mascarpone smak tiramisu 100 g miękkiego masła dodatkowo: starta gorzka czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do blachy (25x36) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół. Masa: Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj miękkie masło i całość wymieszaj. Blat ciasta posmarować masą , przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą. Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 16
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz