sobota, 11 marca 2017

Ciasto A la Tiramisu

Wersja dla zapracowanych. Ciasto idealne na wizytę niespodziewanych
gości.



Ciasto A la Tiramisu:

Biszkopt:
8 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1,5 szklanki mąki tortowej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
300 ml zimnego mleka
1 opakowanie kremu mascarpone smak tiramisu
100 g miękkiego masła

dodatkowo:
starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do blachy (25x36) wyłożonej
pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto
przekrawamy na pół.

Masa:
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka.  Zawartość torebki
wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na
wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj miękkie masło i
całość wymieszaj. 

Blat ciasta posmarować masą , przykryć drugim plackiem. Posmarować
resztą kremu i udekorować startą czekoladą. 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz