sobota, 25 marca 2017

Babka Puszek

Zbliża się Wielkanoc. Chciałabym Wam polecić zrobienie Babki Puszek. Po raz kolejny ją robię, ale tym razem zrobiłam z polewą czekoladową, która jest tak dobra, że babka zniknie w mgnieniu oka. Mmmm... Smak nie do opisania! Kultowa babka która jak co roku gości na naszym Wielkanocnym stole. I nie tylko. Robię ją zawsze gdy mam na nią ochotę. Za każdym razem się udaje. Puszysta, mięciutka i przepyszna! Czekam na Wasze opinie, zróbcie i dajcie znać jak Wam wyszło.. :D








Babka Puszek:

6 jaj
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 szklanki cukru
Kostka margaryny
2 łyżki 10% octu
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy lub waniliowy
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 12%

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijać po 1 jajku i nadal ucierać.
Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, ocet, aromat i starannie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek aluminiowych lub wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i piec 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 °C. Kilka minut przed końcem pieczenia babki przygotowujemy polewę z czekolady. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką rozpuszczamy w garneczku na małym ogniu. Ciepłą babkę polewamy polewą.

Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 24 kawałki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz