sobota, 18 marca 2017

Racuchy drożdżowe

Ich niezgrabny wygląd rekompensuje wyjątkowy smak, który przywołuje
wspomnienia dzieciństwa.





Racuchy drożdżowe:

2,5 szklanki mąki pszennej
35 g drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
 
Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego
mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,
dodajemy jajko i cukier wanilinowy, wlać rozczyn i resztę mleka,wyrobić
ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce
na ok. 30 minut do podwojenia objętości. Na rozgrzany olej nakładamy
porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 6 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz