Ich niezgrabny wygląd rekompensuje wyjątkowy smak, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa.
Racuchy drożdżowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 35 g drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i cukier wanilinowy, wlać rozczyn i resztę mleka,wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podwojenia objętości. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz