piątek, 10 marca 2017

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Wybornie smakują z barszczykiem. Niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Zapraszam, spróbujcie!





Krokiety z kapustą i pieczarkami

Ciasto naleśnikowe:
500 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g pieczarek
1 średnia cebula
sól
pieprz
5 łyżek oleju

Panierka:
1 jajko
100 g bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe: Mleko, 2 jajka, mąkę i sól włożyć
do miski i zmiksować na gładką masę.
Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć
do wystygnięcia.

Przygotować farsz: Kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko
osolonej wodzie. Gdy wystygnie odcisnąć wodę i kapustę drobno
poszatkować.
Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju
podsmażyć cebulę.
Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda dodać kapustę.
Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.

Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w
krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować krokiety w jajku i bułce
tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotowanie: 90 minut
Ilość porcji: 10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz