Wybornie smakują z barszczykiem. Niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Zapraszam, spróbujcie!
Krokiety z kapustą i pieczarkami Ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 250 g mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju do smażenia Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz 5 łyżek oleju Panierka: 1 jajko 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe: Mleko, 2 jajka, mąkę i sól włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia. Przygotować farsz: Kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować. Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda dodać kapustę. Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowanie: 90 minut Ilość porcji: 10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz