Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Zapach wiórków kokosowych unosi się w całym domu. A same ciasto przepyszne.
Ciasto kokosowe:
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka margaryny
2,5 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę(25x36) wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 20 minut. Biszkopt podzielić na 2 części.
Krem:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Miękką
margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone
mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną cześć biszkoptu wylewamy 3/4 kremu, po czym przykrywamy go
drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu.
Pustą patelnię nagrzewamy, po czym dodajemy wiórki które stale
mieszając podsmażamy na złoty kolor. Złote wiórki przesypujemy na
talerz by wystygły. I posypujemy wierzch ciasta. Ciasto schładzamy w
lodówce.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz