wtorek, 14 marca 2017

Gołąbki

Najlepsze bo domowe! Można je podawać z ziemniakami, bądź z pieczywem,
ale u nas najchętniej jada się je bez tych dodatków. 




Gołąbki:
1 kg mięsa mielonego 
2 woreczki ryżu
1 duża cebula
1 główka kapusty włoskiej
przyprawa uniwersalna
sól 
pieprz 
olej
2 l bulionu
2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g

Przygotowanie:
Ryż ugotować, ostudzić i wymieszać z mięsem. Cebulę kroimy w kostkę
i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa. Doprawić przyprawą
uniwersalną, solą, pieprzem i wymieszać.
Liście kapusty oczyść i gotuj chwilę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i
odstaw do ostygnięcia. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń w
rulonik. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty, a na nich ułożyć
gołąbki. Bulion mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki.
Przykryć liśćmi i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. 

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 10 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz