Najlepsze bo domowe! Można je podawać z ziemniakami, bądź z pieczywem, ale u nas najchętniej jada się je bez tych dodatków.
Gołąbki:
1 kg mięsa mielonego 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 1 główka kapusty włoskiej przyprawa uniwersalna sól pieprz olej 2 l bulionu 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g Przygotowanie: Ryż ugotować, ostudzić i wymieszać z mięsem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą, pieprzem i wymieszać. Liście kapusty oczyść i gotuj chwilę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń w rulonik. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki. Bulion mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Czas przygotowania: 120 minut Ilość porcji: 10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz