Znakomite łakocie na Świąteczny stół. Piekę je zawsze prędzej, bo po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem robią się coraz lepsze.
Pierniki: 2 i 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu (u mnie lipowy) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Lukier posypka kolorowa Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i pozostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Robimy dołek i wbijamy jajko, wlewamy przestygnięty miód i śmietanę. Zagniatamy dość twarde ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Foremkami wycinamy różnego kształtu pierniczki. Wykrojone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180° C. i pieczemy ok.10-15 minut. Ostudzone polukrować i posypać posypką. Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną! Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia: 10 minut Ilość sztuk: 32
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz