poniedziałek, 20 marca 2017

Pierniki

Znakomite łakocie na Świąteczny stół. Piekę je zawsze prędzej, bo po
upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem robią się coraz lepsze. 






Pierniki:

2 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu (u mnie lipowy)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka kakao
2 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo: 
Lukier
posypka kolorowa

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do
piernika, cynamon i kakao. Robimy dołek i wbijamy jajko, wlewamy
przestygnięty miód i śmietanę. Zagniatamy dość twarde ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Foremkami wycinamy różnego
kształtu pierniczki. Wykrojone układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180° C. i pieczemy ok.10-15 minut. Ostudzone polukrować i posypać posypką.  

Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu
przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co
wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną!

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość sztuk: 32 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz