środa, 29 marca 2017

Pizza Wiejska XL

Uwielbiam Pizzę najlepsza jest ta którą sama zrobię. Warzywka, wędlinki, ser. Taka swojska! Przepis jest prosty! Pizza jest soczysta i pełna smaku! 










Pizza Wiejska XL:
Ciasto: 

4 szklanki mąki na pizze włoską
2 szklanki  mleka
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Farsz:

2 pomidory
Pół kostki sera żółtego w kostce
kilka plastrów szynki i salami
Pół papryki czerwonej
1 duży ogórek kiszony
kilka łyżek kukurydzy 
Przyprawa do pizzy 
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
 
Mleko delikatnie podgrzać,dodać cukier, drożdże i dokładnie
wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, dodać rozczyn,sól i olej.
Całość wyrobić ręką. Ciasto wyłożyć do miski, odstawić w ciepłe
miejsce, aż wyrośnie. Rozkładamy ciasto na natłuszczoną blachę i
smarujemy koncentratem. 

Paprykę kroimy w słupki, pomidory i ogórka w plastry. Ser ścieramy na tarce.Na ciasto wykładamy warzywa, wędliny i posypujemy serem oraz doprawiamy przyprawą do pizzy. Pieczemy ok 20 minut w 220° C
 
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6-8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz