Jabłecznik ze śmietaną: Ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 małe słoiki musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Dekoracja: 1 śnieżka 200 ml mleka starta gorzka czekolada Przygotowanie: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. Tężejące galaretki dodajemy do musu jabłkowego. Mieszamy i rozsmarowujemy na połowie ciasta i przykrywamy drugą częścią. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszysty krem. Smarujemy na wierzchu i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady. Schładzamy. Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz