niedziela, 19 marca 2017

Ciastka z czekoladą

Domowe wypieki najlepsze niż te ze sklepu!




Ciastka z czekoladą: 120 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 7-8 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło, oba cukry, sodę oczyszczoną przełożyć do miski. Wsypać przesianą mąkę i wbić jajko. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po czym lekko je spłaszczyć. Na środku kawałka ułożyć po 1/2 kostki czekolady i dokładnie zakleić. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały brzegami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 15 minut. Ostudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą. Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 15 minut Ilość sztuk: 14-16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz